Sörj först – sen organisera er

När jag höll på att skriva den här texten blev jag avbruten av ett hemskt besked. En ung person, vän, nykterhets- och klasskämpe hade omkommit i en olycka. Vi har inte haft mycket kontakt de senaste åren men beskedet rörde mig ändå djupt. Hela hans familj, flickvän och många av hans närmsta vänner är medlemmar i nykterhetsrörelsen och det märktes snabbt hur många som berördes av hans död. Det är en av de fina sakerna med en folkrörelse, vi är sammanflätade på så många nivåer att när några blir drabbade av en tragedi finns det genast en hel skara människor som ställer upp. Martin har både berört och upprört många. Han var inte rädd för att vara obekväm, höll inte tyst för att passa in och hans engagemang var ständigt levande. ”Sörj inte – organisera er” skulle han ha sagt nu när så många blir nästan handlingsförlamade av sorg. Det kan kännas svårt och tungt nu men också så oerhört viktigt att fortsätta den kamp han påbörjat.

När jag kandiderade till UNF´s förbundsstyrelse 2009 sa Martin till mig ”jag hejar på dig, det behövs fler veganer i FS”. Först tänkte jag bara att det var lite konstigt, det spelar väl inte så stor roll hur många som är veganer i förbundsstyrelsen? Sen insåg jag att det inte var det som det handlade om, det betydde att han trodde på att jag skulle göra ett bra jobb och stå upp för de värderingar han trodde på. Inte för att vi var överens om allt, verkligen inte, men vi hade en gemensam grund och riktning.

Att stå upp mot rasism och fascism, sätta solidariteten i första rum och ge röst åt dem som inte hörs. Det är den kampen vi ska fortsätta. Vi sprider kampanjen Vit Jul för att alla barn har rätt till en jul fri från alkohol. Vi gör barns berättelser om alkohol på julen hörda med Facebook-appen Samtidigt på julafton. Vi fortsätter nästa år när det är val, på sociala medier, på våra årsmöten och kongresser, i diskussionerna på arbetsplatsen. Varje dag.

Vi måste få sörja men sen fortsätter vi – organiserar oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *