Cannabiskapitalister utnyttjar traffickingoffer

För tio år sedan importerades nära 90 procent av den cannabis som såldes i Storbritannien, idag odlas istället 90 procent inom landets gränser. Antalet ”cannabisfabriker”, ofta inrymda i vanliga lägenheter och bostadshus, har ökat dramatiskt. Under 2009 – 2010 upptäcktes hela 7000 fabriker över hela landet. Att bygga upp en cannabisfabrik kostar runt 30 000 dollar och den kan dra in många miljoner i vinst. Trots risken för upptäckt har det blivit en populär investeringsform för kriminella gäng.

Al Jazeeras samhällsprogram ”People & Power” behandlade nyligen hur vietnamesiska barn utnyttjas som slavarbetskraft i gängens cannabisfabriker. Varje år förs ca 300 barn till Storbritannien som traffickingoffer, uppemot en fjärdedel av dessa hamnar i cannabisproduktionen. Ofta har barnens familjer i Vietnam satt sig i skuld till gängen som organiserar smugglingen.

Vissa av dem hålls inlåsta, andra kontrolleras genom hot mot deras familjer i hemlandet. Barnen äter, sover och arbetar bakom mörklagda fönster i ständig fukt och värme och exponeras för giftiga kemikalier. De utsätts också för hot, våld och sexuella övergrepp.

Tre fjärdedelar av cannabishanteringen anses kontrolleras av vietnamesiska gäng, men även brittiska och östeuropeiska gäng köper in vietnamesiska barn.

När polisen slår till mot fabrikerna arresteras ofta barnen och i vissa fall har de också dömts för narkotikahantering. I två tredjedelar av fallen försvinner de barn som släpps av myndigheterna och hamnar återigen i gängens klor.

Den imperialistiska världsordningen skapar ekonomisk desperation i Vietnam vilket förser knarkkapitalisterna med billig arbetskraft och allt finansieras av cannabisanvändarna.

6 svar på ”Cannabiskapitalister utnyttjar traffickingoffer

  1. Skulle väl inte direkt kalla det för fabriker, snarare odlingar. Eftersom cannabis är en växt så producerar man den genom att odla.

    • Det är korrekt att cannabis är en växt, men cannabisfabrik är en etablerad term som används av media, politiker och polis i Storbritannien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *